Zonne-energie in actie - projecten en klantervaringen


Sinds 2012 heeft Schouten Zonne-energie al meer dan 450 klein- en grootschalige projecten uitgevoerd voor particulieren en bedrijven. Het aantal geplaatste panelen loopt van 6 tot en met 350 per project voor huizen, bedrijfspanden, schuren en andere gebouwen. Veel van de projecten in onze regio zijn door ons ontworpen en geplaatst. Onze specialiteit is te bekijken wat de beste oplossing is voor uw specifieke situatie waar we ook goed kijken naar de esthetische toepassing van de panelen. Om een indruk te geven van onze projecten die op dit moment operationeel zijn hebben wij een mix van projecten beschreven.

Een greep uit onze projecten:

Omschrijving project: Voetbal vereniging MMO op groene stroom en zonneboiler systeem - 104 panelen

 MMO VOORZIET IN EIGEN GROENE ENERGIE

Hoogmade - Sportvereniging M.M.O. is als eerste club in de regio nu zelfvoorzienend in energie. Op het dak van het clubhuis liggen nu 104 zonnepanelen die het jaarlijkse energieverbruik compenseren. Een prachtig initiatief van het bestuur met toestemming van de leden

MMO voorziet in eigen groene energie

De eerste vereniging in de regio voorzien van zonnepanelen was voor Bram van der Poel een mooie eer en uitdaging namens Schouten b.v. uit Roelofarendsveen. Samen met enthousiaste clubleden en de medewerkers van Van der Poel is het gelukt om in enkele dagen de klus te klaren.

Het gaat om 88 panelen die bestemd zijn om stroom te leveren voor het elektriciteitsnet en 16 panelen die primair bestemd zijn voor de opwarming van water en zodra de boilers op de gewenste temperatuur zijn, leveren die ook aan het net. 
Het gemiddelde stroomverbruik van de club is 24.000 kWh. per jaar. De 88 panelen gaan 21.500 en de 16 panelen gaan 1.400 kWh leveren voor de verwarming van water. Daarnaast is de verwachting dat ze nog eens 2.500 kWh aan het net.

Met de nieuwe subsidie regeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties van de overheid, die op 1 september 2015 in werking is getreden en waarvan de aanvraag vanaf 4 januari 2016 ingediend kan 30% van alle kosten worden betaald.

M.M.O. is blij met de eigen groene stroomvoorziening. Bovendien is de club er trots op dat de leden, ouders van de leden en de vele vrijwilligers, de investering hebben mogelijk gemaakt.  Want dankzij al het werk dat er al die jaren door hen is verricht heeft de penningmeester kunnen sparen. Er komt mogelijk nog wel een actie maar nu wil het bestuur iedereen bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt.

Zie meer info via deze link

 

Omschrijving project: Kaasboerderij de Jong op groene stroom - 180 panelen

Bij kaasboerderij de Jong word sinds kort naast de heerlijke kaas ook nog eens duurzame groene stroom opgewekt om de kaas productie te verduurzamen. Met 180 panelen en de modernste omvormers word het volledige jaarverbuik opgewekt middels duurzame/groene energie. Naast de duurzame energie zijn ook alle asbest daken vervangen die nog op de diverse stallen en schuren aanwezig waren. Qua aansturing en omvormers is er gekozen voor SolarEdge omdat hiermee per paneel de opbrengst bekeken kan worden. Mocht er onverhoopt een paneel defect gaan of achterblijven in productie kunnen ze dat in een oogopslag zien wat wel zo handig is. Daarnaast heeft dit systeem ook nog eens de meest efficiënte opbrengst omdat niet het paneel met de laagste opbrengst de zwakste schakel is. Al me al een heel project voor de familie de Jong die er nu weer voor vele jaren er tegenaan kunnen.

Dit project bestaat uit 180 panelen met een totaal vermogen van 45900 kwh per jaar. We hebben een mooie time lapse gemaakt van de installatie. Zie de korte impressie hieronder.

Omschrijving project: 10 panelen op een schuurdak

Ieder project is weer anders! Bij deze klant hebben we een mooie oplossing bedacht voor op het dak van zijn schuur. Om ervoor te zorgen dat de uitstraling van het geheel niet teveel uit de toon valt is er gekozen voor zwarte panelen die in een knik geplaatst zijn. Zo lijkt het een geheel en sluiten de panelen mooi aan.
Om de opbrengst te maximaliseren is er gebruik gemaakt van SolarEdge die optimaal gebruik maakt van de capaciteit van de panelen en de lichte schaduwval die in deze situatie van toepassing is.
Schouten zonne energie heeft samen met dhr van Es naar de best passende oplossing gezocht. Dhr van Es zegt hierover “het was prettig samenwerken met Schouten Zonne-energie, ze nemen de tijd om de beste oplossing te vinden en hebben netjes werkt verrricht”. Ondertussen draait dit systeem vanaf 12-05-2015 en heeft al meer dan 460 kwh opgewekt met 10 panelen. 

 

Omschrijving project: 350 panelen in Oud Ade voor stroomvoorziening warmtepomp systeem van 42kWh – hoge opbrengsten met de allernieuwste technologieën:

 

Gebr. v.d. Poel b.v. in Oud Ade is een modern bedrijf gevestigd in het “Groene Hart” van Zuid-Holland. Ze zijn gespecialiseerd in agrarisch Loonwerk, baggerwerken, beschoeiingen, grondwerk, machine verhuur, slootwerk, steiger en vlonderwerk en waterbouwkundige “kunstwerken”. 

Onlangs is er een nieuw bedrijfspand geplaatst die aan alle eisen van deze tijd voldoet. Daarbij hoort natuurlijk ook het duurzaam opwekken van energie om aan de energie behoefte te kunnen voldoen. Op het dak zijn 350 zonnepanelen geplaatst die gezamenlijk meer dan 45.000 kWh op jaarbasis gaan opleveren. Er is gebruik gemaakt van de modernste technieken en de allernieuwste panelen gebaseerd op CIS technologie en Solar Edge die onder minder goede weersomstandigheden nog betere resultaten opleveren. Mocht je meer willen weten over deze technologieën, maak een afspraak met ons, via de contact pagina.

 

Omschrijving project: 4 transparante panelen geintegreerd in veranda:

Met een veranda kunt u nog meer van uw tuin genieten. Zo is een terrasoverkapping perfect wanneer u in de (zomer)avonden buiten wilt zitten. Op een warme dag in de winter, of juist een regenachtige dag in de zomer blijft het warm onder de terrasoverkapping. In dit geval is de terrasoverkapping voorzien van zonnepanelen en wekt het ook nog eens stroom op. Zo levert je dak dus ook nog eens geld op, dat is mooi meegenomen. Deze veranda is opgetrokken uit balken van Douglas hout die het geheel een strakke en robuuste uitstraling geven. De buitenkeuken staat nu droog onder een afdak, en is voorzien van transparante panelen die licht doorlaten en het geheel een sjiek uiterlijk geven. Ook interesse in een veranda met zonne-energie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Omschrijving project: 16 transparante panelen voor oplaadstation Twizy's – groene duurzame oplossing met maximaal rendement van Solar Edge:

Dit is een prachtig project wat we neergezet hebben. Een nieuwe start-up bedrijf Edrive4fun heeft een prachtig concept opgezet in het centrum van Gouda. Zij gaan elektrisch aangedreven Renault Twizy's verhuren voor rondritten in en rondom Gouda gecombineerd met diverse activiteiten. Elektrische auto’s hebben natuurlijk groene stroom nodig en daar is Schouten Zonne-energie geselecteerd om een prachtig zonnedak te leveren waarmee de 8 auto’s droog staan en nog eens (groen) opgeladen kunnen worden. Het gaat om 16 transparante panelen in combinatie met de high tech oplossing van SolarEdge die gemonteerd zijn op een stalen frame en een waterdicht geheel vormen. Wij wensen Edrive4fun heel veel succes toe met dit prachtige concept. Meer informatie is te vinden ophttp://www.edrive4fun.nl/

 

Omschrijving project: 12 Suntech panelen op een woonhuis in omgeving Hazerswoude – fluisterstille oplossing met maximaal rendement van Solar Edge:

Wederom een project waar duurzame energie opgewekt gaat worden. Bij dit project was de vraag dat ze graag naar een energie neutrale situatie toegingen maar dat er geen panelen zomaar op het dak geplakt worden. Het huidige verbruik was 3200kwh en met de 12 panelen is de verwachte opbrengst rond de 3120 kwh per jaar. Dit levert een besparing op van ca. 690 euro per jaar wat een financieel rendement van 14% op de investering genereerd. De keuze van de omvormer is gevallen op SolarEdge mede vanwege het optimale rendement en omdat deze fluisterstil is. We zijn erg tevreden hoe het project verlopen is, het is lastig om uit alle aanbieders op internet een betrouwbare partij te kiezen. Schouten Zonne-energie komt langs om alles toe te lichten en ze hadden een nette en complete offerte, daarnaast is alles goed afgewerkt en waren er geen verrassingen achteraf wat erg goed aanvoelt zegt de trotse eigenaar over het verloop van het project.

 

Omschrijving project: 14 Suntech panelen op een schuur in omgeving Zoeterwoude – optimale oplossing met minimale verliezen met Solar Edge:

Naast het dak van je huis is het natuurlijk ook mogelijk om de schuur te benutten. De familie van Rijn heeft gekozen voor deze optie voor het duurzaam opwekken van elektriciteit. Voor deze oplossing is gekozen voor 14 zwarte Suntech panelen die als een rechthoekig vlak op de schuur zijn gemonteerd. De omvormer is van het merk SolarEdge die het beste rendement bied omdat van bomen en huizen in de omgeving soms lichte schaduw mogelijk is op de panelen. We zijn erg blij met de zonnepanelen zegt mevrouw van Rijn, er werd netjes gewerkt en er waren geen verrassingen achteraf.

 

Omschrijving project: 28 CIS panelen met schaduwval van boom in omgeving Zoeterwoude – optimale oplossing met minimale verliezen met Solar Edge:

Een boom en zonnepanelen gaan niet echt samen zou je zeggen toch? Niet helemaal, er zijn oplossingen voor daken waar toch schaduw op kan vallen. Bij dit project van Schouten Zonneenergie is gebruik gemaakt van de beste technologieën om zo effectief mogelijk energie op te wekken met zonnepanelen. Dit dak, wat dan wel op het zuiden staat, heeft wel schaduw van een boom die naast het huis staat. Wat we hiervoor ingezet hebben zijn die nieuwste CIS panelen in combinatie met Solar Edge. Deze CIS panelen zijn panelen die voorzien zijn van een speciale filmlaag en daarmee kunnen veel hogere rendementen gehaald worden in situaties met schaduw en diffuus licht. In combinatie met deze panelen word de vooruitstrevende techniek gebruikt van Solar Edge waarmee, met speciale technieken, het maximale uit een paneel gehaald kan worden. Jan Kempers zegt hierover “vanuit mijn functie en persoonlijke perspectief vind ik het belangrijk om duurzame energie op te wekken, samen met Schouten Zonne-energie hebben we de best mogelijke oplossing voor mijn situatie geimplementeerd. Ik ben erg tevreden over de installatie en de manier van werken en ben erg benieuwd hoe de panelen gaan presteren op de lange termijn”. Wij als Schouten Zonne-energie zijn erg te spreken over de resultaten met Solar Edge, we zien in alle situatie de voordelen voor onze klanten. Dit systeem geeft in bijna alle gevallen het beste rendement op de lange termijn.

Omschrijving project: 12 panelen op speciale opstelling in omgeving Wassenaar – optimale oplossing met minimale verliezen met Solar Edge:

Denken in oplossingen! Weer een creatieve oplossing van Schouten Zonne-energie om een klantuitdaging op te lossen. Deze klant heeft een tuin die grenst aan een hoge geluidswal maar wil geen panelen op zijn huis vanwege schaduwval. De oplossing? Een hardhouten constructie waarop de zonnepanelen gemonteerd worden zodat ze boven deze geluidswal uitsteken. Daarnaast is de oplossing voorzien van een Solar Egde oplossing die qua opbrengst het maximale uit de zonnepanelen haalt door slimme technologie. Optimalisatie op moduleniveau voor meer vermogen, meer opbrengst, en meer inzicht in de prestatie van het systeem. Dhr Ongkiehong zegt hierover “ik was op zoek naar het hoogst mogelijke rendement, dat kwam bij mij het beste uit de verf met een Solar Edge oplossing”. De panelen zijn geplaatst op een speciaal gemaakte constructie en de afstand tussen de meterkast en de panelen was bijna 50 meter. “Schouten Zonne-energie heeft alles uit handen genomen en heeft precies gedaan wat ik van ze gevraagd had, ik ben zeer tevreden over de geleverde diensten” zegt dhr Ongkiehong tot slot.

Het systeem heeft een verwachte jaaropbrengst van 3300 kWh en we maken gebruik van 12 x 275 Wp Suntech zonnepanelen in combinatie met de omvormer en optimizers van Solar Edge

 

Omschrijving project: 29 panelen in Roelofarendsveen – optimale oplossing voor schaduw met Solar Edge:

Zo kan het ook!! Benut de zonnige zijkant van uw huis door het gebruik van zonne-energie. Schouten zonne-energie heeft DE oplossing met gevelbekleding die ook nog eens geld oplevert. Wat hebben we hier gedaan? De buitenwand voorzien van zonnepanelen zodat deze nu duurzame energie opwekt. Ook op het schuine dak zijn er ook panelen geplaatst, in totaal zijn er 29 panelen actief aan het opwekken met een geschatte opbrengst van 7300 kWh per jaar. Er is in dit geval gebruik gemaakt van Solar Egde technologie die ervoor zorgt dat de schaduwval van de schoorsteen zo min mogelijk invloed heeft op de totale opbrengst van het systeem. Door dit systeem geeft ieder paneel de maximale opbrengst en beïnvloeden de panelen in de schaduw niet de andere panelen. Dit is mogelijk door het gebruik van power optimizers van Solar Edge. De opdracht gever zegt hierover “dit soort duurzame investeringen doe je niet vaak, dus dan kies je voor de oplossing met het beste rendement op lange termijn”. “de oplossingen van Solar Edge zijn in situaties met schaduwval zeer vooruitstrevend te noemen, wij hebben al diverse systemen geïnstalleerd tot volle tevredenheid van onze klanten” zegt Bram van der Poel van Schouten Zonne-energie hierover. Door het toepassen van Solar Edge technologie is het ook mogelijk de opbrengst per paneel te bekijken, dus optimale monitoring van uw systeem. Meer weten over deze technologie klik dan op deze link 

Omschrijving project: diverse huizen met zwarte panelen te Zoeterwoude (totale project is 12 huizen met in totaal 204 panelen met een opbrengst van 42000 kWh)

In Zoeterwoude heeft Schouten Zonne-energie diverse projecten in 1 straat uitgevoerd van 12 verschillende huizen. Een van deze huizen is eruit gelicht als klant referentie. Het gaat om 2 onder 1 kap woningen waar beide huizen gekozen hebben voor zonne-panelen. Hierdoor is het eenvoudiger om een esthetisch mooier dakvlak te maken. In totaal gaat het om 15 panelen per huis die georiënteerd zijn op het westen. De panelen die gekozen zijn de full black uitvoering van DMEGC wat een zeer betrouwbaar en duurzaam merk is voor zonnepanelen met een zeer hoge opbrengst. Het systeem is voorzien van een WLAN uitleesunit waardoor de klant eenvoudig kan zien wat zijn opbrengst is per dag/maand/jaar, zo weten op ieder moment van de dag wat hun systeem oplevert. Hiervoor gebruiken ze een gratis app die op ieder mobiel device geïnstalleerd kan worden. Ron Straathof zegt hierover “het systeem doet het boven verwachting goed, met de app op mijn mobiel kan ik zien wat de opbrengst is die het per dag oplevert. Daarnaast doen we nog wat terug voor de natuur door de CO2 reductie die ik met mijn duurzame systeem bespaar. Tot nu toe heb ik al meer dan 1,5 ton aan CO2 gereduceerd in ca 3 maanden, niet slecht toch? zegt hij daarover.

Hieronder staat meer info over de beloofde opbrengst en de stand van zaken tot nu toe.

Aangeboden:

Aantal panelen

15 panelen (1 woonhuis van 2) orientatie westen

Type panelen

DMEGC 255 Wp (zwarte uitvoering)

Type omvormer

Omnik 3.0TL omvormer + wifi

Aantal WP

3825Wp

Geschatte jaaropbrengst

3100 Kwh (€ 0,22 x 3100 = € 682)

Installatie datum

21 mei 2014

 

Resultaten tot de meetdatum:

Meetdatum

14-08-2014

Totale opbrengst

1387 kWh

Totale opbrengst in Euro

304,57 euro

Hoogste opbrengst p/dag

25,05 kWh op 11 juni 2014

Tot. operationele dagen

85

Gem opbrengst per dag

16,3 kWh / 3,58 euro

 

Omschrijving project: Zonnepanelen op dak van Verdel Autobedrijf (totale project 66 panelen met een geschatte jaaropbrengst van 14250 kWh)

 

Auto Verdel is een autobedrijf gespecialiseerd in de verkoop van auto’s zowel gebruikt als nieuw en zij verzorgen het onderhoud en reparatie van alle automerken plus het schadeherstel en schadetaxatie.

Sinds december 2013 is Auto Verdel voorzien van 66 zonne-panelen die op het schuine dak van het pand zijn gemonteerd. Dit systeem is nu 246 dagen operationeel en is met nog 119 dagen te gaan zitten ze al bijna op het vooraf ingeschatte aantal kWh. John Verdel: “voor mij was de overweging om als bedrijf mijn steentje bij te dragen aan CO2 reductie en over te schakelen op groene energie en natuurlijk geld te besparen. Vanuit economische perspectief is het ook een juiste keuze gebleken, in ons geval verdienen wij het systeem al in een aantal jaar terug”. De opbrengsten van het systeem zijn door Auto Verdel eenvoudig uit te lezen via een speciale app en de PC. “dit geeft ons een prima inzicht in de besparingen en de opbrengsten die het PV systeem opwekt. Daarnaast is het een mooie bijkomstigheid dat we kunnen zien wat we reduceren aan CO2 en hoeveel bomen hebben bespaard” zegt hij hierover. ”Ook de klanten reageren positief op het gebruik van de duurzame energie en dat is natuurlijk een zeer mooi compliment” zegt hij tot slot. 

 

Aangeboden:

Aantal panelen

66 panelen

Type panelen

Canadian Solar 245 wp

Type omvormer

1 x Omnik 17.0TL omvormer + wifi

Systeem grootte

16170 kWh

Geschatte jaaropbrengst

14250 Kwh (€ 0,21 x 14250 = € 2992)

Installatie datum

24 december 2013

Resultaten tot de meetdatum:

Meetdatum

27-08-2014

Totale opbrengst

12180 kWh

Totale opbrengst in Euro

2560 euro (met nog 119 dagen te gaan)

Hoogste opbrengst p/dag

101,5 kWh op 17 mei 2014

Tot. operationele dagen

246

Gem opbrengst per dag

49,5 kWh / 10,5 euro

Bespaarde bomen en co2 reductie

33 bomen en 12,16 ton aan CO2

 

Omschrijving project: Zonnepanelen op schuurdak van boerderij (totale project 105 panelen met een geschatte jaaropbrengst van 23625 kWh)

Dit project is met 105 panelen een relatief groot project die is gerealiseerd in januari 2014. De geschatte jaaropbrengst zou volgens Schouten Zonne-energie net onder de 24000 kWh uit moeten komen maar we zitten nu al boven de 22000 kWh met nog een 5 maanden te gaan, zegt de opdrachtgever van dit systeem. Op de vraag waarom hij het systeem heeft aangeschaft zegt hij het volgende: ik heb de keuze gemaakt om 2 redenen, ik wil duurzame energie opwekken en een mooie bijkomstigheid is dat het ook nog een geld oplevert. Een mooie combinatie toch? De vraag die we veel krijgen is waarom we niet meer panelen hebben neergelegd, de reden daarachter is dat wij adviseren om niet meer op te wekken dan het eigen verbruik, zegt Bram van der Poel van Schouten Zonne-energie. Op de onze website staat onder het kopje salderen waarom wij dat advies geven.

 Aangeboden:

Aantal panelen

105 panelen

Type panelen

DMEGC 250 Wp

Type omvormer

2 x Omnik 13.0TL omvormer + wifi

Systeem grootte

26250 kWh

Geschatte jaaropbrengst

23625 Kwh (€ 0,16 x 23625 = € 3780)

Installatie datum

29 Januari 2014

Resultaten tot de meetdatum:

Meetdatum

27-08-2014

Totale opbrengst

22250 kWh

Totale opbrengst in Euro

3560 euro

Hoogste opbrengst p/dag

191,2 kWh op 11 juni 2014

Tot. operationele dagen

210

Gem opbrengst per dag

105,9 kWh / 16,95 euro

Bespaarde bomen en co2 reductie

60 bomen en 22,19 ton aan CO2

 

Omschrijving project: tussenwoning met 16 panelen te Zoeterwoude (totale project is 5 huizen met in totaal 68 panelen met een opbrengst van 12100 kWh)

In Zoeterwoude heeft Schouten Zonne-energie in september 2013 een project afgerond van 5 huizen die nu voorzien zijn van duurzame zonne-energie systemen. In dit specifieke geval is er gekozen voor kleinere panelen dan de standaard afmeting, waarom? Schouten vind het esthetische aanzicht erg belangrijk, met de kleinere panlen was het mogelijk een beter aansluitend vak te maken. Daarnaast was het ook nog een zo dat met de kleinere panelen meer capaciteit behaald kon worden vanwege de optimale benutting van het dakvlak. De gebruikers zijn stuk voor stuk positief over hun systeem, een van de bewoners zegt hierover: ik check toch bijna iedere dag wat mijn panelen hebben opgebracht, de app die we daarvoor gebruiken is echt heel mooi en overzichtelijk. Bij de eerste afrekening van onze energiemaatschappij waren we blij verrast, we kregen echt een heel leuk bedrag terug, dat is het bewijs dat we de juiste keuze hebben gemaakt, zegt hij. Verder zitten we na een jaar 26% boven het geschatte rendement en hebben we volgens onze tool al 10 bomen bespaard en 3,4 ton aan CO2 gereduceerd, niet gek toch? 

Aangeboden:

Aantal panelen

16 panelen (1 woonhuis) orientatie zuid

Type panelen

Yingli 200 Wp (zwarte rand)

Type omvormer

Omnik 3.0TL omvormer + wifi

Aantal WP

3200Wp

Geschatte jaaropbrengst

2700 Kwh (€ 0,22 x 2700 = € 594)

Installatie datum

4 september 2013

 

Resultaten tot de meetdatum:

Meetdatum                         

04-09-2014

Totale opbrengst

3393 kWh (9,910 bomen / 3,4 ton CO2)

Totale opbrengst in Euro

746,58 euro

Hoogste opbrengst p/dag

22,05 kWh op 16 maart 2014

Tot. operationele dagen

365

Gem opbrengst per dag

9,2958 kWh / 2,043 euro

Conclusie

 

Foto's

Hieronder ziet u een verzameling foto's van recent uitgevoerde projecten.